KÖPENHAMNSTUR

KÖPENHAMNSUTFLYKT
Toldbold Bodega och den Blå Planet

Tisdagen den 6 juni 2017

 

___________________________________________

  Skrivet av Peter Folkeson, den 11:e juni, 2017
___________________________________________

 

Denna Svenska nationaldag var vi 7 st (8 anmälda) som lämnade ett flaggfattigt Helsingborg kl 10,10 med M/S Aurora. Vi välkomnades till Helsingör med mängder av Svenska flaggor!!! Vi klev ombord på Öresundståg mot Växjö/Kalmar. Under färden till Österport station serverades det kall öl och whiskey och vi valde meny.

Ca 11,45 lämnade vi tåget och undertecknad ringde in matbeställningen och sällskapet vandrade de 500 metrarna bort till Toldbod Bodega (anno 1787) på Esplanaden.

Vid 12-slaget steg vi in och intog det reserverade bordet som stod dukat med fint porslin och höga snapsglas. Till dryck beställdes Thy Classic fatöl från Thisted Brygghus på Norra Jylland och givetvis skulle vi prova ställets egentillverkade Höeberg Akvavit. Vi fick in en flaska på bordet – det var en riktigt god dryck! Alla tyckte maten var fantastiskt god (Hakkeböf, Stjerneskud och Lady Mary’s ”Fristelse”).

Därefter tog vi bussen utanför bort till Kongens Nytorv och där tog vi oss vidare med den förarlösa Metron (4 minuters trafik) mot Kastrup som var nästsista hållplatsen innan flygplatsen. Här var det 600 meter att vandra till Den Blå Planet.

”Planeten” är uppdelad i 3 sektioner: Nordliga sjöar och hav, Oceanen och Tropiska sjöar och hav. Invigningen var i mars 2013. Här finns 1000-tals fiskar och andra havslevande djur fördelat på 53 st akvarium med tillsammans 7 miljoner liter vatten.

Det blev ett minnesvärt besök där vi fick se havsuttrar simma ryggsim med maten på bröstet. Många olika haj-typer, de stora märkliga rockorna som också fanns i olika typer! Att se allt detta var att uppleva alla världens färgkulörer på levande varelser.

På vägen tillbaka till Metron drack vi kaffe på Café Kystens Perle vid Kastrups hamn med anor från 1749 som Kastrup Vaerk och som 1838 blev ett Hvidtölsbryggeri med värdshus.

Metron tog oss på 1 minut till Kastrups lufthavn och där vandrade vi ner till perrongen och klev på Öresundståg till Helsingör som vi anlände ca 20 minuter försenat. Nu delade sällskapet på sig hälften tog färjan hem och vi andra tog oss en matbit i Helsingör.

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.