BERTIL ANDERSSON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Bertil?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

Fredagen den 2 oktober 2015 firade

Bertil Andersson sin 80-årsdag

Bertil Andersson 80 år, GRATTIS!

CK FIX bildades för 95 år sedan och dagens jubilar har varit verksam i klubben i 65 år.

Imponerande! —

Bertil var aktiv tävlingscyklist c:a 6-7 år. Han har varit sekreterare, kassör och revisor och är medlemmen, som alltid ställer upp när klubben kallar.

Bertil är född på Tågaborg den 2 oktober 1935 och har fyra yngre bröder också boende i Hbg. Bertil började yrkesarbeta redan som 14-åring och detta skedde hos TEMA, Tekniska Materialaffären VVS då verksam på Långvinkelsgatan. Företaget fick nya ägare, SKOGS ELEKTRISKA, flyttade till Berga industriområde, fortfarande TEMA VVS, med Bertil kvar som en värdefull och trofast medarbetare. Mer än 50 år på samma arbetsplats.

— Imponerande! —

Varför blev det CK FIX?

På 50 talet cyklade Bertil, precis som många andra nordvästskåningar, till Knutstorp och Saxtorp på motorcrosstävling och till Hyllinge på speedwaytävlingar. På vägen hem från dessa motortävlingar rycktes man med i tävlingsivern och cyklade hej vilt som om det vore tävling. Bertil tyckte han behövde en bättre cykel, som han kunde cykla fortare på, därför besökte han cykelaffären på Hälsovägen och köpte en ny cykel av köpmannen Arne Nilsson.

Arne, som själv hade ett förflutet som tävlingscyklist i CK FIX, påverkade Bertil att bli medlem i klubben och söka tävlingslicens. Han började i D debutantklassen, fortsatte i C juniorklassen och slutade i B seniorklassen 1957, när han tog över kassörsysslan i klubben efter Lennart Hansson, när denne valdes till ordförande.

Bertil var van vid dubbla uppdrag och var ofta både chaufför/ledare och aktiv tävlande. Man försökte vid anmälan till tävlingar få Bertil startande sist av fixarna, så att han även fick tid att vara sina klubbkamrater behjälplig med cyklar och förberedelser. De första åren i klubben åkte man till tävlingarna med OSKAR Nordbecks mjölkabil. Både cyklar och cyklister satt öppet på lastbilsflaket.

Oskars son Leif Norbeck började sin karriär i Fix, jämngammal med Bertil, Leifs äldre broder Berne började sin karriär i Landskrona CK, men var både aktiv cyklist och tränare i CK FIX 1957, när u.t kom dit. När klubben införskaffade sin första Volkswagenbuss var det ofta med Bertil som chaufför/ledare.

En kul episod från en annan tid; klubben körde en 10 mils tempotävling och Bertil fick starta 10 minuter före övriga, för det var han, som hade en påse krita i fickan och skulle markera vändpunkten i Örkelljunga.

Bertil cyklar fortfarande, i stort sett dagligen, men nu på vanlig standardcykel, tom på vintern, då han har dubbdäck. Bertil och livskamraten Birgitta är synnerligen aktiva pensionärer, de arrangerar utflykter för pensionärer, leder stavgång, anordnar datakurser, vinprovning etc.

Om någon är mister 100% FIXARE, så är det Bertil! Han har inte fyllt prisskåpet med medaljer och mästerskapstecken, men han har varit ovärderlig i sina ledargärningar för klubben. Tror inte att någon styrelseledamot eller ledare har fattat något beslut av vikt, när det gällt ekonomi, utan att lyssna av Bertils uppfattning. Hans klokskap och kunskapsbaserade åsikt har ingen nonchalerat. Bertil har haft stor andel i klubbens framgångsrika perioder, men har varit ovärderlig för klubben, även när det varit kärvt och har aldrig fegat, utan satt ner foten och inte kompromissat, när så har varit nödvändigt.

Velodrommodellen, som i många år stod i klubblokalen på Malmögatan och numera finns på Hbg:s Idrottsmusèum, byggdes av Erik ”Räven” Eriksson, men även i detta arbete var Bertil behjälplig.

Bertil alltid varit en föredömlig och synnerligen god kamrat. U.t började tävla samtidigt med Bertil, jag i Landskrona Cykelklubb och han i CK Fix, men detta med olika klubbar märkte man inte av, han var redan då bästa kamraten.

Vi börjar alla komma upp i åren och minnesbilderna sviktar och därför känner u.t för att föreslå en ordenlig intervju med Bertil, där han kan berätta om CK FIX och sådant, som definitivt inte får glömmas bort, han vet och minns, men tränger sig inte på och berättar, om vi inte frågar.

Bertil och Birgitta firar Bertil födelsedag på annan ort, men vi utbringar ett skånskt leve för vår omtyckte jubilar.

 

Mvh

Den gamle i Gantofta

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.