BENGT PALM

Har ni något trevligt minne att dela med er om Bengt?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

Onsdagen den 11 oktober 2017 firade

Bengt Palm sin 70-årsdag

Bengt Palm 70 år, ja även mycket unga och alerta pojkar blir äldre.

Vi träffades första gången när vi båda vilsna började första klass på ”Gossis” i Helsingborg, året var 1961 och Bengt hade bråttom hem den första skoldagen för att se Ove Jonsson på TV i EM-finalen på 200 m i Belgrad. Ove vann som ni kommer ihåg men omkom tragiskt i en bilolycka bara några veckor senare.

 


Tidigare på året hade Bengt deltagit i Pojk-6 dagars som kördes fyra tisdagar på rad, 5 km tempo på standardcykel från Bankogården till Brytstugevägen/Engkvists trädgårdsmästeri. Bengt blev tvåa i varje deltävling och segrade sammanlagt. Hans pris var ett blått Monark träningsställ som Monarkdisponenten Lennart Winck skänkt.

Något större intresse för att cykla i Fix fick han dock inte trots framgången. Efter lite tjat fick jag med Bengt till Fix och senare också Göran Nyman och Göran Persson som båda också gick i vår klass. Vi var alltså fyra Fixare i klassen och på skolan gick också Bosse Krohn och Lasse Skoog.

1962 inleddes med Påskläger i Strandbaden. Fix unga cyklister inspirerades här av sin nya klubbkamrat ex-proffset Knut Karlsson. Goda resultat kom omgående för Bengt, i sin första tävling 1962-03-25 i Bjuv blev Bengt femma i U-klassen, Skånsk mästare i lagtempo tillsammans med Sven-Erik Lindkvist och Björn Thore, fyra i Aurora-Vincoloppet, Ystad, åtta i Bokskogen runt, Malmö, nia i HD-Fix Grand Prix, Helsingborg.

1963 vann Bengt linjeloppet på Knutstorp i klass D och med Skånelaget lagtempot i Stockholm, men hade flera bakslag denna säsong med sjukdom bl.a. hjärnhinne-inflammation. Säsongen avslutades dock med en fin tredjeplats i lagtempo i Höst-Cupen i Ljungby tillsammans med Ulf Lundgren, Björn Thore och Göran Nyman.

 

1964 inleddes starkt bl.a. Sydsvensk Mästare i lagtempo i D-klassen, tvåa i Aurora-Vincoloppet. Tillsammans med Björn Thore, Göran Nyman och Tommy Bergström, Ringen bildade han Skånelaget i lagtempo och vann, tävlingen kördes i Helsingborg. Dagen efter tog han tillsammans med Göran Nyman steget upp i C-klassen, på annan plats (”pumpen”) kan ni läsa Bengts egen och spännande version av detta juniorlopp. En annan malör 1964 var under HD-Fix Grand Prix och Hjulle skrev följande i HD:  ”Var tog Bengt Palm vägen?” Palm kom bort ur bilden genom slarv. Han hade inte spänt fast reservdäcket ordentligt utan fick in det i hjulet, en onödig malör som kostade några dyrbara minuter och en given tätplats. Vid SM i Skoghall kom Bengt nia på juniorernas linjelopp.

1965 var Bengts bästa år först ”morgondagsläger” i Vårgårda. Efter Vårgårda, Wanoloppet, där det var så många deltagare att tävlingen delades upp i  två grupper. Tomas Pettersson (numera Fåglum), Vårgårda vann den första före Göran Nyman och Björn Thore, grupp två vanns av Alf Hansson, Kävlinge med Bengt på andra plats, ”vi var hyfsat skapliga då” konstaterar han.

Höjdpunkten och Bengts bästa cykelmerit är att tillsammans med Björn Thore och Göran Nyman vinna lagtempo-SM för juniorer på hemmaplan i Helsingborg. Några andra noterbara resultat under året, etta i lagtempo på Malmslättsrundan, seger på linjeloppet i Dainions junior 2-dagars i Nyköping.   Etta i Helsingborgs GP junior-klassen. I HD kritiserade dock Hjulle Bengt och klubbkamraten Göran Nyman när de båda varit loss med Leif Hansson i Vincoloppet och blivit slagna i spurten. Två från samma klubb ska slå en ensam cyklist enligt Hjulle!

På sommaren 1966 la Bengt av med cyklingen, men kom tillbaka 1967 i B-klassen med ett flertal segrar.

1968 blev han bästa B-klassare vid SM på 18-milen i Borlänge samt poängmässigt bästa B-klassare i Skånestatistiken.

Cykelkarriären var över för en synnerligen begåvad cyklist, god kamrat alltid föredömlig och lagorienterad, arbete och familj tog över. Hela sin yrkeskarriär har Bengt arbetat på Frigoscandia, fyrtiotvå år blev det hos samma arbetsgivare. Hjärtat finns kvar i cykelsporten. Tillsammans med bästa kompisen Kenth Gustavsson har han besökt fyra VM, varit kassör i Fix under sjuttiotalet, sitter nu i styrelsen i Stiftelsen Cykel SM 1959 Hälsingborg och är ordförande i bostadsrättsföreningen i Ramlösa.

Bengt Lindh berättar om en händelse som ytterligare visar hans omtänksamhet och goda kamratskap: året är 1964 och följande konversation utspelar sig:

— Nu när ni är tre i familjen, behöver ni väl en större bostad?

— Ja, det skulle vara bra, (vår son Göran föddes i december) men är det något du kan erbjuda?

— Min pappa Bertil Palm har köpt en större hyresfastighet på Planteringsvägen, han har sålt sin rörledningsfirma, sålt BP-macken på Rååvägen och han har även vunnit på en V5:a, på Jägersro. Så nu är vi hyresvärdar. I denna fastighet blir en lägenhet ledig på 3:e våningen. De som bor där heter Silow och de skall flytta till Malmö.

— Har Du pratat med Dina föräldrar om detta?

— Nej, men är Ni intresserade, så skall jag göra det.

Familjen Lindh flyttade in en månad senare och fick Peter Folkesons föräldrar som nära grannar på våningen under och därmed fanns det ett spår in i Cykelklubben Fix för Peter”.

 

Vi i GCV Fix önskar Bengt en fin dag när han tillsammans med Kristina cyklar längs Moselfloden mellan Trier och Koblenz på födelsedagen.

Vid pennan
Per Broberg, assisterad av Bengt Lindh

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.