PETER EKBORG

Har ni något trevligt minne att dela med er om Peter?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

jorgen.vik@comhem.se

 

Lördagen den 2 november 2019 firade

Peter Ekborg sin 60-årsdag


Redan som nyfödd hörde jag talas om Peter. Hans pappa Jan var nämligen min lärare i folkskolan på GA-skolan i Helsingborg från klass 3 till klass 6 och det var så klart spännande att vår unge lärare blev förälder.

Sin cykelkarriär började Peter i Fix våren 1973, han sökte sig själv till sporten och Fix:s klubblokaler på Malmö- respektive Jönköpingsgatan. Tretton år gammal började han i P-klasserna och tävlade för Fix t.o.m. 1978. 1979 blev klubbtillhörigheten Eksjö under en säsong då han tänkte sig en karriär som yrkesmilitär. Planerna ändrade sig emellertid och han utbildade sig till lärare och tävlade då för Södertälje under åren 1980-82. Peter menar att han inte hade några större framgångar i cykelsporten men med hjälp av Björn Thore och Bengt Palm har vi hittat några intressanta resultat från tiden i Fix. 

 • PA klass 1973
  20:e Helsingborgs GP 
 • U klass 1974
  7:a Trelleborg,  2:a i Eksjö (vinnare Lars-Göran Norling), 9:a Helsingborgs GP, Götalandsmästerskap i Helsingborg 2:a i lag (inte lagtempo) tillsammans med Bertil Rangbo och Lars-Göran Norling, 9:a i Helsingborgs GP
 • U klass 1975
  Brons lagtempo i Trelleborg tillsammans med Peter Borgman och Bengt Olsson, 10:a Helsingborgs GP, Klubbmästare 30 kilometer tempo,  11:a i Staffanstorp
 • U klass 1976
  DM-silver i lag med Bertil Rangbo och Stefan Andersson,  11:a individuellt,   6:a Helsingborgs GP, 9:a Södra Sandby

Flera segrar i seniorklassen noterades när han tävlade för Södertälje. En tioårig cykelkarriär avslutades och Peter tog några år senare upp friidrott i IFK Helsingborg med framförallt 5 000 m och 10 000 m som grenar, här noterades desto fler segrar både på bana och i stadslopp samt flera SM-finaler. Även på längre distanser som maraton och halvmaraton noterades bra tider. Som idrottsintresserad följer Peter numera cykelsporten med stort intresse. Han har cyklat Vättern Runt 2011 och använder sin mountainbike flitigt i de fina skogarna runt arbetsorten Katrineholm.

Efter examen på Lärarhögskolan 1984 arbetade Peter i kommunal verksamhet som lärare och rektor under nästan 20 år i framförallt Helsingborg med avbrott för ett par års FN-tjänstgöring. 2004 togs steget över i statlig tjänst, först på Skolverket, sedan Skolinspektionen bland annat som biträdande Generaldirektör. Sedan 2016 arbetar Peter som Generaldirektör för IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) i Katrineholm dit han veckopendlar från bostaden i Ramlösa.

Jo, för cirka 40 år sedan hade vi en klassträff med klassen som Peters pappa Jan var klassföreståndare för. Han berättade då att Peter haft inbrott i sin Volvo och tjuvarna hade rensat vad som gick i kupén men missat Peters bästa ägodel, racercykeln som låg i bagageutrymmet och det var Peter mycket glad över.

Det fina kamratskapet i cykelklubben med kompisar och ledare som Bertil Rangbo, Peter Borgman, Putte Norling, Staffan Ericsson, Paul Malmberg, Jocke Magnusson, Claes Dahlström, Kenth Gustavsson m.fl. och alla upplevelser med läger, träningar, tävlingar, med- och motgångar har fostrat, betytt och inspirerat mycket senare i livet säger Peter.

Vi i GCV Fix önskar Peter en fin dag och utropar ett trefaldigt skånskt leve.

 

Vid pennan
Per Broberg

PS
Vi har inte lyckats få fram några bilder på Peter från cykeltiden så om du har det, kompletterar vi gärna texten med dessa.

DS

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.