VETERANTÅGRESA I DANMARK

EN NOSTALGISK ÅNGTÅGSTUR
SÖNDAGEN DEN 24 JULI 2016 
  

______________________________________________

  Skrivet av Hasse Abrahamsson, den 25:e juli, 2016

______________________________________________

Så var det äntligen dags att få ta del av en ny begivenhet från aktivitetsgruppen, Peter, Berne och naturligtvis fotografen Jörgen Vik. Att än en gång få uppleva barndomsminnen med att åka tåg i ett ålderstiget men ändå väl fungerande Ånglok det var en härlig känsla.

17 personer hade hörsammat denna inbjudan och ingen blev besviken på detta upplägget. Några valde att ta sig över Sundet med Sundsbussarna o några valde den stora båten. Väl över i Helsingör samlades vi alla för att bege oss till Grönehaven där ångloket redan fanns på plats.

GCV hade en egen bokad vagn vilket var tur då tågen fylldes av många andra reslystna. Efter en härlig tur genom  en grönskande Dansk Bokskog passerade vi många kända ”hållplatser” allt eftersom Ångvisslan ljöd och röken från ånglokets koleldning gjorde sig  påmind.

Strax före Gilleleje öppnade sig fälten och landskapet visade sig från en annan sida. Att få åka detta Veterantåg med välpolerade bänkar var Nostalgi som man önskar att fler hade fått uppleva.

När resan började hade Peter och Berne ordnat med riktig Dansk förfriskning dvs öl med tillhörande tilltugg. Stämningen var på topp då vi var framme i Gilleleje och nu väntade en liten promenad ner till havet Kattegatt där våra medhavda matkorgar skulle intagas.

En ny raritet  väntade oss från Aktivitetsgruppen där det som välkomstdricka bjöds på genuin ”Gammeldansk”. Nu gick man igång med allehanda förnödenheter såsom Sillamacka, öl och snaps varefter ”Varmrätten” kyckling, potatissallad och sommargrönsaker sköljdes ner med lite gott rödvin.

Att solen visade sig för sin allra bästa sida samt härligt friska vindar från Kattegatt  gjorde att det var en riktig härlig resa. För de som nu önskade sig ett bad i Kattegatt så var det en skön känsla att bege sig när till strandkanten endast 20 meter bort. Vattnet gav oss som passade på att bada en svalkande upplevelse denna underbara dag med sommaridyllen i Danmark.

Som om detta inte vore nog. Peter och Berne hade kontaktat, en    gammal GCV:are, Kurt Geisler som tidigt på morgonen hade varit hos den lokala bagaren för inköp av nybakade danska wienerbröd och tillsammans med kaffet blev det pricken över i:et. Ja tänk vad danskarna kan.

Efter denna härliga eftermiddag var det efter 3 timmar vid stranden dags för hemresan vilket gjordes med det lokala tåget och den stannade precis utanför färjeläget i Helsingör.

En del passade på att shoppa på färjan på hemresan  av alla de förnödenheter som de har att bjuda på.

Avslutningsvis ett stort TACK till Peter, Berne och Jörgen. Nu hoppas vi bara på lite ”goa” bilder från Jörgens horisont.

För Er som inte denna gången hade möjligheter att följa med, hoppas att resan går i repris till nästa år och att Ni i tid bokar in Er på denna oförglömliga dagen.

Länk

Inbjudan

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.