JAN-ERIK MÅNSSON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Jan-Erik?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

Onsdagen den 8 november 2017 firade

Jan-Erik Månsson sin 70-årsdag

Våra klubbtävlingar passerade ofta den bondgård i kurvan efter kyrkan i Allerum där Jan-Erik är född och uppvuxen. En bondgård mitt i byn på 36 tunnland som försörjde familjen fram till 1964 då marken arrenderades ut och Jan-Eriks far tog anställning som reparatör på Findus. Kanske Jan-Eriks cykelintresse väcktes vid dessa klubbtävlingar men mest av skolkamraten och kompisen Sven-Erik Lindkvist som också bodde i Allerum. En annan ungdomscyklist från samma generation och by var den tre år yngre Sven-Erik Persson. Omgivningen inspirerar som bekant.

Jan-Erik började i Fix sensommaren 1961 då han genom klubben, samtidigt som Bengt Palm, köpte en fabriksrenoverad ljusblå Monark. Fix körde då blått. Cykeln kostade fyrahundra men var en aning för stor så de innovativa ledarna i klubben mekade med sadelinfästningen så att sadeln i princip låg på överröret av ramen.

Vinterträningen 61-62 sköttes i den välkända källaren under Idrottens Hus dit han cyklade tillsammans med kompisen Sven-Erik varje tisdags- och torsdagskväll. Påsklägret 1962 i Strandbaden avverkades och tävlingsdebuten startades i U-klassen med tävlingar i Perstorp, Ystad, Malmö, Trelleborg, Kävlinge men även Småland och Halland.

1963 blev det U-klassen men cykelkarriären lades på hyllan redan på sensommaren då han kommit in på den två-åriga verkstadsskolan i Lund. Efter utbildningen jobbade Jan-Erik som smed och reparatör fram till 1972. 1972-1985 var han servicetekniker på hushållsmaskiner med ett stort arbetsfält i södra Sverige. 1985 blev det IMAB som köptes upp av Ferms som sedan köptes upp av Tools. Yrkeskarriären avslutades 2011 som inköpare/säljare på Tools.

Jan-Erik har alltid haft ett stort föreningsintresse bl.a. i Hemvärnet där han var kompanichef 1990-2000, ordförande i Bostadsrättsföreningen i Björka och inte att förglömma vice ordförande i vår klubb.

 

Ett annat och stort intresse är motorsport som tog vid efter cykelsporten. Han har tävlat både i rally och racing och lagt ner mycket tid som funktionär både på Ring Knutstorp och på rallytävlingar med SMK Helsingborg. På Roskilde Ring i Danmark tävlade han i banracing 1966 precis innan banan lades ner då den störde en sjukhusutbyggnad. 

Sitt första hus hade familjen i hembyn Allerum. När barnen flyttade hemifrån skaffade sig Jan-Erik och hans fru Monica ett mindre boende i Björka, Ödåkra. Vid klubbens styrelsemöte hos Månssons har vi styrelsemedlemmar, fått njuta och glädjas av hans eminenta matlagningskonst, något utöver det vanliga.

Födelsedagen firas på annan ort med familjen och vi i GCV Fix hurrar med ett trefaldigt skånskt leve som ”Linkan” brukar säga och önskar Jan-Erik en fin födelsedag.

Vid pennan
Per Broberg

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.