BENGT LINDH

Har ni något trevligt minne att dela med er om Bengt?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

Lördagen den 21 november 2015 firade

Bengt Lindh sin 80-årsdag

Bengt Lindh 80 år en legendar av rang!

Få har väl haft sådant inflyttande och intresse som dagens jubilar, Bengt Lindh, i cykelklubben Fix. Hans karriär startade 1952 i Landskrona cykelklubb där han ”fostrades” av självaste Sture Andersson, mångårig Svensk Elitcyklist och Svensk mästare.

Efter några år i Landskrona gick flytten till metropolen Bjuv, 1956-1957 som tydligen också hade ett stort cykelintresse där ute. Här får väl Gunnar Nilssons anda verkat som drivkraften vid denna tidpunkten.

Därefter följde så CK Fix 1958 som sedermera blivit Bengts hemvist i nästan 60 år. Först som tävlingscyklist, sedermera som ledare och tränare i Fix och även med samma roller i Svensk cykel.

Bengts entusiasm och drivkraft blev upphovet till den skara cyklister som under slutet på 50-talet och en bra bit in på 60-talet verkligen satte CK Fix på kartan. Inte minst på de Skånska Tävlingarna nåddes det stora framgångar i alla klasser.

En strukturerad träningsbild, noggrannhet, uppmuntran och kamratskap gjorde att föreningen tog sig upp i toppen i Skånsk cykel där framförallt 1964 sticker ut då Fix belade de främsta platserna i poängtabellen i 5 klasser d.v.s. A-B-C-D-U klasserna. Även på det nationella planet gjordes stora avtryck på många håll. Inom Skåne ”prenumererade” Fix 3 år i rad 1961, 1962 och 1963 på att ta hem Skånes Cykelförbunds Guldmedalj som ju utdelades till Skånes främsta cyklist oavsett klass.

Dessa framgångar får helt tillskrivas de insatser Bengt gjorde för föreningen som tränare och ledare. Inte minst våra trevliga Åsljunga-läger o Strandbaden 1962 där även fruar och fästmöar fick vara med till att lägga grunden till denna cykelfamiljen.

Bengts intresse och kunskap för marknadsföring renderade i att vi som första klubb i Skåne kunde få tecknat ett avtal med Zoégas Kaffe. Ett eget träningsställ i grönt med Zoégas emblem på ryggen var ju på den tiden stort. Inte så vanligt att ett helt gäng syntes extra mycket när vi tränade och tävlade. Bengts yrkeskarriär ändrades så att han blev säljare för Katrinefors pappersbruk som marknadsförde Leni pappersprodukter. Här av kom det sig att vi sedan gjorde reklam för detta företaget.

Bengts kunskaper inom organisation och kunskap inom cykelsporten bidrog starkt till att hans kunskap togs tillvara vid de stora arrangemangen. Bl.a. vid invigningen av Cykel-SM i Helsingborg 1959 men även under Nordiska Mästerskapen på hemmaplan 1968 då han biträdde Svenska cykellandslaget. Otal är de tillfällen då Bengts krafter tagits i anspråk inom cykelsporten dels inom styrelser och även den framgångsrika Cykelstiftelsen i Fix som ju etablerades efter SM 1959.

Bengts egna tävlingsmeriter minns jag bl.a. då han blev Skånsk mästare på 5-milen men även hans 17:e plats vid SM 1959 i Helsingborg också på 5-milen. En jubilar som verkligen satt sin prägel på cykelsporten genom åren, dels i CK Fix men även i GCV Fix där han under en period verkade som ordförande.

Detta är ett litet utdrag över Bengts alla fina insatser för cykelsporten. 

Vi önskar Bengt o Inga-Maj tillsammans med övriga familjen en härlig 80-års dag så att den blir minnesvärd o njutbar.

Vid pennan
Hasse Abrahamsson

 

Länkar

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.