KENNETH ABRAHAMSSON

Har ni något trevligt minne att dela med er om Kenneth?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.


Onsdagen den 14 mars 2018 firade

Kenneth Abrahamsson sin 70-årsdag

 

Tänk vad åren går och nu skall ”Lillebrossan” till att fira sitt 70:e levnadsår. Ungdomstiden ute på Valhallagatan präglades av massor med håll i gång och aktivitet och dessa gav en också en gratis fysik.

Kenneths intresse för cykelsporten väcktes säkert av ”Storebrossan” Göran som i cykelklubben Fix fick använda namnet Hasse. När jag en fredag kväll kom hem från klubben med min nyinköpta racer (inga tuber ingick i köpet) så de pågående festligheterna där hemma gjorde att 4 herrar höll cykeln så att vi båda bröder fick provcykla i köket.


Då var intresset skapat o den pågående träningen på Idrottens Hus varje vecka inbegrepp också Kenneth. Under Kenneths karriär var han ofta med i toppskiktet i sin åldersklass o hans merit att bli Skånsk Mästare på 10 km gladde både Kenneth o mig.

I Ljungby-cupen tog man hem guldet i lagtempo och om minnet är med mig så var det Per Broberg, Kenneth, Björn Thore o Göran Nyman som tog hem den åtråvärda bucklan. Kenneth deltog såklart i Klubbens olika träningsläger ute i Strandbaden och uppe i Åsljunga men personligen tyckte jag han avslutade sin cykelkarriär alldeles för tidigt då han hade anlag för att utvecklas o hans kämpatakter skulle kommit mer tillrätta.

Vid datan brossan Hasse Abrahamsson

 

Stark, envis och beslutsam

Stark, envis och beslutsam var Kenneth redan i början på 60-talet när vi träffades i Fix. Vi tränade och tävlade tillsammans, deltog på läger och andra aktiviteter som Fix deltog i. Aktiviteten i Fix var stor, bred och fostrande. Kenneth var den starkaste och bäste i sin åldersklass och det var inte många gånger han blev slagen av någon klubbkamrat.

En episod utanför cykelhobbyn värd att berätta var när min bror Tomas köpt en liten motorbåt i trä. Den förtöjdes 150 m nedströms bron över Råån. Tyvärr sjönk den och stod på botten med relingen ovan vattenytan och Tomas tappade intresset.

Kenneths far Kalle som var 7:e generationens fiskare från Blekinge var en klurig man och såg inte det som ett problem att få båten att flyta igen. Han tätspikade en presenning över den öppna delen av båten och pumpade ur vattnet, båten flöt igen och min bror kunde segla vidare. Så gick det till på den tiden när vi hade tid och möjlighet att hjälpa varandra.

En annan händelse var när Kenneth kastade psalmboken och sa att han struntar i Wittgrens konfirmationsläsning för han skulle på cykeltävling I Karlshamn.

Kenneths första kontakt med en racercykel var när han skulle prova sin bror Hasses nyförvärvade cykel på innergården vid Valhallagatan 39. Cykeln var för stor till Kenneth så Hasse hade madrasserat överröret för att Kenneth inte skulle skada sig.

Stödd mot piskställningen på gården och med förmaningar från Hasse att ta det försiktigt och inte råka köra nerför trappan till affären så att cykeln skadades. Kenneth tog fart och körde naturligtvis nerför trapporna och slog sig halvt fördärvad. Hasse blev arg och kontrollerade sin cykel, som inte fått några skador, innan han  brydde sig om den skadade yngre brodern.

 

Efter att ha tränat och tävlat i klubbtävlingarna 1961 ställde han upp i sin första riktiga tävling i Bjuv 1962. Han hade köpt en nyrenoverad cykel som varit Tore Levins fjorårscykel. Här visade han genast bra kapacitet och belade en 5:e plats i P-klassen. Några övriga resultat var 3:a i Ystadsloppet, 4:a i Trelleborgsloppet, 3:a i Aurora-Vincoloppet, 4:a i Bokskogen runt, 7:a Kävlinge varvlopp, 5:a HD-Fix Grand Prix. Med många bra resultat under säsongen blev han 2:a i Skånestatistiken.

1963 blev ännu bättre och Kenneth blev bl.a. 2:a på Vårloppet I Kävlinge, 5:a på Vislandaloppet, 2:a i Sololoppet i Malmö, 2:a i Aurora-Vincloppet i Ystad, 2:a i Trelleborgsloppet 1:a på DM i Arlöv och 1:a i Skånestatistiken i U-klassen.

1964 blev det D-klassen med bra placeringar i många tävlingar, 4:a i HD-Fix Grand Prix, 4:a Aurora-Vincoloppet, 1:a på stafett-DM i Helsingborg tillsammans med Björn Thore och Mats Andersson och och 9:a på linjeloppet 49 km.

1965 blev det sista året Kenneth tävlade på cykel och en lovande cykelkarriär avslutades. 

Efter att ha tagit realexamen på Praktiska Realskolan började han arbeta på en snickerifabrik men stack till sjöss senare på hösten, trots sin mors ogillande, efter att bl.a. Hasses kompis Leif Eriksson berättat för en äventyrsintresserad Kenneth hur fantastiskt det var att vara på sjön och se hela världen. 

Sjömanskarriären varade i ett år varefter Kenneth började studera  styr- och reglerteknik på Yrkesskolan. Efter att ha vikarierat för sin lärare på skolan utbildade han sig själv till lärare i styr- och reglerteknik och jobbade som detta på flera orter fram till pensionen.

Med oregelbundet deltagande i våra aktiviteter ser vi GCV:are honom gärna mera ofta på dessa och önskar honom en fin födelsedag och utbringar ett trefaldigt skånskt leve som Linkan brukar säga!

Per Broberg

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.