SVEN STENVÅG

Har ni något trevligt minne att dela med er om Sven?

Skicka gärna e-post till mig så för jag in detta på hemsidan efter hand.

Tisdagen den 8 september 2015 firade

Sven Stenvåg sin 70-årsdag

Sven är född i Helsingborg på Hantverkaregatan den 8/9 1945. Föräldrarna och Sven flyttade fem år senare till det helt nybyggda Lusse-bäcken och Brunnbäcksgatan. Svens föräldrar bor fortfarande kvar i samma lägenhet, nu 90 år gamla.

Lussebäcksområdet var mycket barnrikt och Hästhagens IF med pappa Gunnar Larsson och sonen Olle, Kuli Juli-Olle, var fantastiska på att aktivera ungdomarna. Man delade in ungdomarna i olika lag, som tävlade med varandra i lokala fotbolls-turneringar i området och på Hedens idrottsplats. Svens lag hette Roma. Kvartersfotbollen i Helsingborg föddes i detta bostadsområde.

Men fotboll var inte riktigt Svens passion, han var mer för en individuell idrott. Detta resulterade i, att han köpte en helt ny racercykel hos torgets cykelhandlare Ville. Sven gillade att cykla och cyklade ofta, men hade ingen aning om tävlingscykel och långt mindre att det fanns en cykelklubb i Hbg.

Att Sven kom i kontakt med CK Fix berodde på ett helt oplanerat sammanträffande med Lennart Hansson. När Lennart en dag såg Sven komma cyklande på den helt nya Monark-racern, 10-växlad och campagnoloutrustad, så märkte Lennart, att Sven köpt en alldeles för liten cykel. Lennart ordnade med cykelhandlaren att det beställdes hem en större ram och allt från Svens cykel monterades över. Sven hade betalt 600:— för sin fina cykel och rambytet kostade honom ingenting extra.

Lennart tyckte att Sven kunde vara med i cykelklubben och träna med jämnåriga där. Detta var troligen 1959. Sven var bara med i klubben två år, som vi med säkerhet kan vidimera och han tävlade i U-klassen. Vid samtal med Sven, kan han berätta om de stora cyklisterna Berne Sten o Hans Abrahamsson och de mer jämnåriga Ulf Lundgren, Sven-Erik Lindkvist, Hans-Ingvar Green.

Minns Sven väldigt väl, en god kamrat och väldigt positiv, på den tiden hette han Hultberg.

Sven lever ett gott liv med sin fru Solveig och bor på riktiga gräddhyllan vid Fortuna Strand. Är pappa till två utflugna vuxna barn.  Sven och Solveig är inbitna seglare och har båten i Råå hamn. De bor i Spanien under vintermånaderna. Sven började sin yrkeskarriär i tryckeribranschen, där han även hade eget företag sedan arbetade han som väktare under flera år.

På Sundsgården utvecklade han sin konstnärliga ådra och den utövar vidare med drejning, målning intresse för klassisk musik. Sven var under en tioårs period ordförande i Fortuna byalag och under denna period medverkade han till en minnesvärd utgåva om Fortuna från forntid till nutid.

Sven motionerar mycket sparsamt till skillnad från frun, som tränar tre gånger i veckan, men han minns den korta tiden i CK Fix med välbehag  och vi enades om, att försöka köra en repris på den trevliga sammankomsten vi hade hos Sven o Solveig i maj 2011, då vi tävlade, hade frågesport,  fikade och njöt av havsutsikt och trevlig samvaro.

Vid den digitala pennan
Bengt Lindh

Senaste kommentarer

24.06 | 18:31

Fina minnen, vad kul vi hade och har fortfarande 💪

26.05 | 09:05

Stort grattis Kaj, Du är värd många kramar och stor omtanke, önskar I...

24.05 | 15:21

Grattis på födelsedagen!

24.05 | 14:04

Grattis Kaj ha en trevlig dag, vet hur det er at bli 80 en herlig ålder.